Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΕΣ

                        
                                                  






                         




Από την «νομιμοποίηση» στην «ελληνοποίηση»


     Τον Αύγουστο του 2005 ψηφίστηκε ο Ν. 3386/2005 (ΦΕΚ Α΄ 212/23.8.2005) με τίτλο «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια». Ο νόμος αυτός έχει 98 άρθρα. Το 91ο έχει τον τιτλο «Μεταβατικές διατάξεις». Στην παράγραφο 11 του ανωτέρω άρθρου περίπτωση α΄ αναφέρεται: «Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της αρμόδιας Περιφέρειας χορηγείται άδεια διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που διέμεναν στην Ελλάδα μέχρι 31.12.2004 και δεν συντρέχουν στο πρόσωπο τους λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας.


     Παρακάτω στην περίπτωση στ΄ αναφέρονται τα εξής ανήκουστα και για τριτοκοσμική ακόμη πολιτεία: «Εγγραφή στους καταλόγους ανεπιθύμητων, αποκλειστικώς για λόγους παράνομης εισόδου, εξόδου, εργασίας και διαμονής στη Χώρα, καθώς και συναφείς εκκρεμείς απελάσεις δεν αποτελούν παρακωλυτικό λόγο για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Υφιστάμενες για την ανωτέρω αιτία εγγραφές στον κατάλογο ανεπιθύμητων θεωρούνται ότι έχουν, αυτοδικαίως, αρθεί». Εκμεταλλευόμενοι αυτό το νόμο έγιναν νόμιμοι χιλιάδες εισβολείς. Ήρθε μετά ο ραγκούσης και κάνοντας χρήση τη δυνατότητα του νόμου, έδωσε ελληνική υπηκοότητα στον κάθε πρώην εισβολέα που μεταβλήθηκε με το νόμο παυλόπουλου σε «νόμιμο μετανάστη».


     Όταν πρόσφατα καταργήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικός, στηριζόμενος στην οίηση της εξουσίας, ο ραγκούσης για το νόμο 3838/2010 αναφέρει ότι «Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η χορήγηση της ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών από τη γέννησή τους και ούτε απαιτείται εξατομικευμένη κρίση για αυτό» και ότι «η μεταρρύθμιση του κώδικα ελληνικής Ιθαγένειας βασίστηκε στην παράγραφο 3 στο άρθρου 4 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος».


     Κοντολογίς, ο παυλόπουλος έκανε νόμιμους τους εισβολείς με το νόμο του (ν. 3386/2005) και ο ραγκούσης χορήγησε υπηκοότητα σε παιδιά νόμιμων μεταναστών (πρώην εισβολέων) με τον δικό του νόμο (3838/2010). Το πως έγιναν νόμιμοι παραθέσαμε ανωτέρω. Πρόβαλε μάλιστα και το δημοκρατικότατο επιχείρημα ότι το άρθρο 4 παράγραφος 3 του Συντάγματος επιτρέπει την χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας κατά το δοκούν του εκάστοτε υπουργού. Τόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται την άσκηση της εξουσίας σε τόσο σοβαρά θέματα, ή απλά τόσο σοβαρά αντιλαμβάνονται το θέμα της υπηκοότητας. Ίσως η δεύτερη και η τρίτη φωτογραφία δίνουν την απάντηση στην στάση του ΠΑΣΟΚ.


Απόστολος Τζαρός
Δικηγόρος-Θεολόγος (D.E.A.)